Peter Hess Klankmassage

 • Klankmassage
 • Klankschalen
 • De klankbehandeling
 • Ervaringen

Bij Klankplein in Maasland vindt u de mogelijkheid om te ervaren wat klankschalen voor u en uw gezondheid kunnen betekenen.

De Peter Hess Klankmassage is een bijzonder werkzame ontspanningsmethode.

Aan de werking van klankschalen liggen natuurkundige wetten ten grondslag. Laat je bijvoorbeeld een steen in het water vallen, dan ontstaan er kringen, die zich over het water verspreiden. Zo wordt elke watermolecuul in beweging gezet. Tijdens een klankmassage gebeurt er als het ware hetzelfde met ons lichaam dat voor bijna 80 % uit water bestaat. Met zijn veelvuldige frequenties en zachte trillingen zorgen de klankschalen voor harmonie in alle cellen op fysiek niveau. Het lichaam heeft verschillende trillingsgebieden. Deze kunnen worden bereikt door verschillende schalen te gebruiken, elk specifiek geschikt voor een bepaald deel van het lichaam.

Drukte, spanningen, verdriet, verstoorde relaties of andere zorgen waarmee we te maken kunnen hebben, zetten zich in het lichaam vast. Hierdoor wordt de balans in het lichaam verstoord. Onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, nekklachten, buikklachten en eczeem kunnen hier uitingen van zijn.

Wat biedt een klankmassage?

 • De klankmassage biedt diepte- ontspanning aan het lichaam.
 • De klanken en trillingen harmoniseren het lichaam: het lichaam wordt door de schalen herinnerd aan zijn eigen gezonde frequentie en gaat meetrillen. Zo komen spanningen/blokkades los en kan het lichaam weer herstellen.
 • De klankmassage versterkt het zelfgenezend vermogen.
 • Omringd door klank kun je loslaten wat je bezig hield, je krijgt weer nieuwe energie.


Je lichaam, jouw 'instrument', wordt door de klanken weer 'gestemd'.

Je gevoel wordt aangesproken, je komt weer dichter bij jezelf en je eigen stilte. Daar vandaan kun je weer luisteren naar je eigen stem. Wanneer je in balans bent met je omgeving voel jij je zekerder en heb je meer zelfvertrouwen, je krijgt weer ruimte.

Klankmassage werkt in zijn totaliteit op het lichaam, de geest en de ziel.
Zonder van buitenaf iets op te leggen kan verandering van binnenuit mogelijk zijn. De klankmassage brengt je terug naar de stilte; stilte die in deze maatschappij nog maar weinig wordt ervaren en gewaardeerd.

Zelfs wanneer je wat sceptisch bent zul je ervaren dat de schalen iets bij je teweeg brengen, al is het maar de (vertrouwde) associatie met oma's klok. Sommige mensen voelen de klanken slechts oppervlakkig, anderen voelen ze meteen ver door het lichaam gaan.

Naarmate je meer ontspant, of meerdere massages ondergaan hebt, zul je echter merken dat je een diepere ontspanning kunt bereiken en ook meer bewust wordt.

Een klankmassage is een prima manier om te ontspannen en kan op zichzelf staan, maar het kan ook gebeuren dat er blokkades in het lichaam of in het gevoelsleven worden ervaren. In dat geval kunnen meerdere massages gewenst zijn om daar aan het werken. Je eigen wijsheid zal je laten zien waar de emoties vandaan komen en wat je er mee kunt doen. Hiermee neem je zelf de verantwoordelijkheid weer op je voor je eigen gezondheid en geluk. Daarom kan klankmassage ook een goede therapeutische ondersteuning zijn naast andere behandelingen van artsen.

Peter Hess
Peter Hess, ingenieur in de technische natuurwetenschap en pedagoog uit Duitsland, houdt zich sinds 20 jaar bezig met de invloed van klanken op de mens.
Vanuit zijn veelvoudige klankervaringen in Nepal en Tibet ontwikkelde hij zijn succesvolle klankmassage en heeft deze aan de behoeften van de Westerse mens aangepast.

Dat het bij de Peter Hess klankmassage om een bijzondere methode gaat blijkt wel uit het feit dat het inmiddels al in 8 Europese landen wordt toegepast en met name in Duitsland wordt deze therapie al veel in diverse beroepsgroepen gebruikt:

Het is inzetbaar:

 • in de privé sfeer
 • bij prénatale en verloskundige hulp
 • voor peuters, kleuters en schoolkinderen
 • bij ontspanning- en zelfbehandelingmassage
 • bij natuurgeneeswijzen
 • in de pedagogiek, de psychotherapie en psychiatrie
 • de gehandicaptenzorg, logopedie, ergotherapie
 • bij stervensbegeleiding en rouwverwerking

In Nederland komt het gebruik van klankmassage-therapie nu gestaag op gang.

In het instituut Klankkleur in Nederland zijn mensen opgeleid om de Peter Hess klankmassage te kunnen gebruiken. Ikzelf heb daar ook het Europees certificaat gekregen. In Duitsland is een beroepsvereniging.

Naar de top

Klankschalen, ook wel "zingende schalen" genoemd, zijn veelal afkomstig uit Tibet, Nepal, India en Bangladesh. Ze worden op traditionele wijze gemaakt uit verschillende waardevolle metalen. De grootte van de schaal en samenstelling van de metalen bepaalt de trillingskwaliteit en de klank van een schaal. De tonen van de schalen zijn vanzelfsprekend vol van harmonische klanken en de schalen zijn rijk aan boventoonresonanties.

De werking van de klankschalen
Aan de werking liggen natuurkundige wetten ten grondslag. Laat je bijvoorbeeld een steen in het water vallen, dan ontstaan er kringen, die zich over het water verspreiden. Zo wordt elke watermolecuul in beweging gezet. Tijdens een klankmassage gebeurt er als het ware hetzelfde met ons lichaam dat ook voor bijna 80 % uit water bestaat.

Met zijn veelvuldige frequenties en zachte trillingen zorgen de klankschalen voor harmonie in alle cellen op fysiek niveau.
Het lichaam heeft verschillende trillingsgebieden. Deze kunnen worden bereikt door verschillende schalen te gebruiken, elk specifiek geschikt voor een bepaald deel van het lichaam.

De Peter Hess klankschalen
Niet elke klankschaal is geschikt om te gebruiken voor klankmassage. De originele, oude schalen zijn nauwelijks meer te vinden. Dit heeft er toe geleid dat Peter Hess is gaan zoeken naar de oorsprong van de schalen, de mensen met oude kennis, om de samenstelling van de schalen te analyseren en zo te komen tot het laten maken van nieuwe klankschalen op de traditionele wijze.

De schalen die door Peter Hess persoonlijk goedgekeurd zijn dragen het handelsmerk Peter Hess klankschalen en zijn slechts direct bij hem of één van zijn erkende mensen verkrijgbaar.
Deze klankschalen worden in tegenstelling tot gewone klankschalen, uit 12 waardevolle metalen, speciaal voor Peter Hess op traditionele wijze in Nepal gemaakt

De klankschalen zijn samengesteld uit de traditionele twaalf metalen en kennen elk een eigen kwaliteit of verbinding met de planeten:

 • Goud - Zon
 • Zilver - Maan
 • Kwikzilver - Mercurius
 • Koper - Venus
 • IJzer - Mars
 • Tin - Jupiter
 • Lood - Saturnus
 • Zink - werkt bij spanningen
 • Meteoriet - bevordert daadkracht en activiteit
 • Bismut - bevordert het spijsverteringssysteem
 • Loodglans - bij ontstekingen van de gewrichten (wordt ook galeniet of zwavellood genoemd)
 • Pyriet - versterken van de longen (wordt ook zwavelkies, ijzerkies of God's gold genoemd)

Verder bevat deze legering nog een stuk van een oude klankschaal als transformator van oude wijsheid. De samenstelling van de metalen bepaalt de trillingskwaliteit en de klank van een schaal.

 

Wanneer je voor een klankmassage komt is gemakkelijk zittende kleding prettig. Schoenen, sieraden en riemen gaan even uit en als je harde lenzen draagt zal ik je vragen die ook uit te doen. Ik stel een aantal vragen om inzicht te krijgen in je situatie, waarna je in alle rust kennismaakt met de schalen en de klankmassage ondergaat.

 • Tijdens een klankmassage werk ik met verschillende klankschalen op- en om het lichaam.
 • Na de behandeling is er ruimte om uiting te geven aan eventuele indrukken van de behandeling.
 • De behandeling duurt in totaal een uur .
 • Afzeggen minimaal 24 uur van tevoren, anders zal het bedrag in rekening worden gebracht.

De Praktijk is gesloten, u kunt geen afspraak maken.

Een klankmassage kan de reguliere geneeswijze ondersteunen, maar niet vervangen.

 

Ervaringen van cli´┐Żnten:

~ "Ik voelde een diepe ontspanning; de spanning die in mijn nek zat nam eerst wat toe en trok toen weg en ik had een goede nacht. 's Morgens stond ik op met het gevoel: ik kan alles weer aan." ~ "Ik kreeg inzicht in een kwestie waarin ik mijn grenzen niet goed aangaf. Daar ga ik wat aan doen."
~ "Ik voelde me eerst alsof ik uit stukjes bestond. De klanken van de verschillende schalen werden één en maakten dat ik mijn lichaam weer als een geheel ervoer." ~ "Ik zag het gewoon voor me, hoe mijn lichaam botdeeltjes stuurde naar die beschadigde plek. De pijn werd als snel stukken minder."
~ "Ik had na afloop een licht, prettig, vakantiegevoel. Ik kreeg weer lucht."